17 Ocak 2017 Salı

Acronis İle Etkileşimli Tahtada İmaj Alma ve Geri Yükleme Nasıl Yapılır?

Bu yazımda Acronis true image programını kullanarak etkileşimli tahtaların imajı yani yedeği nasıl alınır, gerektiğinde geri nasıl yüklenir, bunu anlatıcam. Öncelikle etkileşimli tahta dediğime bakmayın, bilgisayarlarda farklı bir durum söz konusu değil. Aynı yöntemi izleyerek bilgisayarınıza da backup, recovery işlemi yapabilirsiniz.



Eğer bootable usb'niz yoksa, üstteki linki takip ederek önceki konuyu okumanızı tavsiye ederim. Bir diğer tavsiyem de, eğer okuldaki akıllı tahtalarla ilgilenen biriyseniz alet çantanıza bir adet küçük boyutlu USB, bir adet 32 GB kapasiteli USB ve bir adet de USB çoklayıcı hub eklemeniz. Küçük boyutlu belleği önceki yazımda anlattığım gibi bootable hale getirip acronis programını çalıştırmak için kullanacağız. 32 GB olan belleğe ise alacağımız imaj/yedek dosyalarını kaydedeceğiz. Bu  bellekleri ve gerektiğinde akıllı tahtaya bağlayacağımız klavye fareyi kullanmak için de usb çoklayıcıyı kullanacağız.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Fatih Projesi kapsamında dağıtılan iki tür etkileşimli tahta var. Genel ifadeyle; proje ilk başladığında Anadolu Liselerine kurulan tahtalara Faz 1, Meslek Liseleri ve Ortaokullara kurulanlarına ise Faz 2 diyoruz. Faz 2 kurulumları halen devam etmekte. Faz 1 tahtalar Windows 7, Faz 2 tahtalar ise Windows 8.1 ile geliyor. Okula kurulan tüm tahtalar aynı donanım özelliklerine sahip olacağı için acronis ile imaj alıp imajı geri yüklemek, bizim için biçilmiş kaftan. Tek bir tahta üzerinde gerekli ayarlamaları yapıp, diğer tahtaları aynı hale getirmek ortalama 10 dakikanızı alacaktır. Bu anlatacağım yöntemi her iki Faz düzeyinde de kullanabilirsiniz. 

Mesela okulumda Faz 1 kapsamında kurulan tahtalar mevcut diyelim. Tahtalar, ilk kurulduğu haliyle bir sürü gereksiz programı barındırıyor olabileceği gibi, işimize yarayacağını düşündüğümüz çeşitli programlardan da mahrum kalmış olabilir. İşte bizler örnek bir tahtada gerekli ayarlamaları ve program ekleme/kaldırma işlemlerini yaptıktan sonra, o tahtanın imajını alıp, diğer tüm tahtalara bu imajı atacağız. Böylece tüm tahtalarımız, en küçük ayrıntısına kadar aynı hale gelmiş olacak.


Acronis True İmage İle Etkileşimli Tahtada Backup/Yedek/İmaj Alma İşlemi

Ön Not: Eğer deepfreeze yada shadow defender tarzı bir koruma programı kullanıyorsanız, koruma halindeyken yedek almayın. Çeşitli hatalarla karşılaşma ihtimaliniz bulunuyor. 

Linkini verdiğim yazıda ayrıntılı olarak anlattığım gibi, bios'tan açılış seçeneği olarak usb diski seçiyoruz. Hazırlamış olduğumuz bootable usb tahtaya takılı haldeyken tahtayı çalıştırıyoruz. Normalde Windows açılacakken, usb belleğimizdeki dosyalar okunacak ve aşağıdaki acronis ekranı gelecektir.




Bu ekranda fare ile acronis true image bölümüne tıklıyoruz. Aşağıdaki ekrana ulaşmalıyız.




Bu bölümde, orta alandaki back up yazısının altında bulunan "My Disks" bölümüne tıklıyoruz. Çünkü sistemin kurulu olduğu diskimizin yedeğini almak istiyoruz. Hemen yanında bulunan "files and folders" seçeneği ile belirli dosya ve klasörleri de yedekleyebiliriz. Ama şuan için ihtiyacımızı karşılayan seçenek "My Disks" seçeneği.


Bu bölümde yedeğini almak istediğimiz disk soruluyor. Etkileşimli tahtalarda yalnızca "C" bölümünü seçmemiz yeterli. İşletim sistemimiz C bölümünde kurulu çünkü. Ancak bilgisayar kullananlar bilir ki, format atarken bazen sistem kendiliğinden 100 mb boyutunda bir bölüm oluşturur. Eğer akıllı tahta değil de bilgisayar imajı alıyorsanız, bu 100 mb'lık bölümü de seçebilirsiniz.

Not: Bu resimde C bölümü 100 mb'lık bir alanmış gibi görünüyor. Sizin C bölümünüz böyle olmayacaktır. Buradaki püf nokta, işletim sisteminin kurulu olduğu alanı seçmektedir. Sizin tahtalarınızda C bölümü işletim sisteminin kurulu olduğu alan olarak gelecektir. Ama yine de capacity bölümüne dikkat edin.


Bu ekranda "create new backup archive" seçeneği seçiliyken altta bulunan "browse" butonuna tıklayarak yedeğimizi kaydedeceğimiz bölümü belirteceğiz. Yedeği, ister bilgisayarın "D" bölümüne kaydeder, sonra 32 GB'lık belleğe kopyalarsınız, ister doğrudan belleğinize. Size kalmış bir durum. 


Browse butonunun yanında oluşacak dosyanızın yolu ve adı yazıyorsa doğru yoldasınız demektir. Unutmayın, yedekleme sonrası elimizde 8-10 GB boyutlarında, "tib" uzantılı tek bir imaj dosyası olacak. Bu bölümü next diyerek geçiyoruz ve sonraki ekranda "proceed" butonuna basarak backup işlemini başlatıyoruz.

İşlem tamamlandığında tahtayı yeniden başlatabiliriz. Yeniden başlatma sonrası Bios'a girerek, tekrar normal harddiski üst sıraya alabiliriz. Yoksa acronis bootable usb takılı olduğu sürece windows yerine ilk görüntüdeki acronis ekranı gelecektir karşımıza. 

Yedekleme işlemi bu kadar. Yedeğimiz belirlediğimiz alanda bizi bekliyor olacak. Bu yedeği 32 GB kapasiteli usb belleğimize alarak başka bir tahtaya geri yükleme işlemi yapabiliriz.

Acronis True İmage İle Etkileşimli Tahtada Restore/Yedek Geri Yükleme/İmaj Atma İşlemi

Evet artık elimizde her ihtiyacımız olduğunda kullanabileceğimiz aslanlar gibi bir imaj dosyamız mevcut. Bu dosyayı kullanarak, arızalanan yada formatlanması gereken bir akıllı tahtayı, teneffüs süresince eski haline getirebiliriz.

İmaj atılacak tahtayı gerekli ayarları yaparak acronis usb ile başlatalım.


Bu defa recover menüsü altında bulunan my disks linkine tıklayayalım.


Şimdi ise "browse" butonu ile gelen ekrandan, az önce oluşturduğumuz ve belleğimizde bulunan tib uzantılı yedek dosyamızı seçiyoruz. Yedek dosyamızı seçip tamam dediğimizde üstteki gibi görünür hale gelmeli. Daha sonra next diyerek sonraki ekrana geçebiliriz.


Next diyerek ilerliyoruz.



Bu bölümde tib uzantılı yedek dosyamızın içeriği geliyor karşımıza. Hatırlarsanız C bölümünün yedeğini almıştık. Şimdi bize hangi bölümleri geri yüklemek istediğimizi soruyor. C bölümünü seçiyoruz yine ve next diyoruz.



Bu ekranda ise seçtiğimiz C bölümünün, bu akıllı tahtada hangi bölüme kopyalanacağını belirliyoruz. Bunu belirlemek için "new location" linkine tıklıyoruz ve gelen ekrandan C bölümünü işaretliyoruz. Kısaca şunu dedik, yedek dosyamda bulunan C diskini, bu akıllı tahtada bulunan C diskinin üzerine kopyala.  Daha sonra next diyoruz.



Proceed diyerek işlemi başlatıyoruz. Yaklaşık 8 dakika sürecek olan Recovery işlemi bittiğinde tahtayı yine bios ayarlarını eski haline getirerek yeniden başlatabiliriz. Yeniden başlayan tahtamızın backup yaptığımız tahta ile aynı şekilde açıldığını göreceksiniz. 

Umarım faydalı bir anlatım olmuştur. Kafanıza takılan noktaları yorum bölümünden iletebilirsiniz.
(bilisimmeraki.com)