Bugün sizlere E-okula ve Mebbise ekleyeceğimiz resimleri nasıl onlara uygun formatlara çevirebiliriz bu konuda bilgi vereceğim ve bir program paylaşacağım.
7 Aralık 2017 Perşembe
5 Ekim 2017 Perşembe
2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Bilişim Teknolojileri Ders Günlük Planları
Milli Eğitim Bakanlığı halen Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi için bir kılavuz kitap çıkarmış değil. Bu sebepten dolayı günlük plan hazırlamamız gerekiyor. Bu konuda sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğüm 2017/2018 Eğitim- Öğretim yılı 5. ve 6. sınıflar için hazırlanmış günlük planları paylaşıyorum.
Yaralı olması dileklerimle...
Yaralı olması dileklerimle...
15 Mayıs 2017 Pazartesi
Tüm Dünyayı Saran Fidye Virüsü WanaCrypt0r 2.0 Nedir? Nasıl Bu Virüsten Korunuruz?
Bu yazımızda tüm dünyayı saran WanaCrypt0r 2.0 virüsünden ve bu virüsten nasıl korunabileceğinizden bahsediyoruz.
Bildiğiniz gibi son iki gündür aniden ortaya çıkan WanaCrypt0r 2.0 isimli bir fidye virüsü tüm dünyayı sararak 70'in üzerinde ülkede binlerce kullanıcının bilgisayarına girdi ve bazı büyük şirketlerin işlerinin duraklamasına neden oldu. Peki basit virüs temizleme yöntemleriyle önüne geçilemeyen, bulaştığı bilgisayarın sahibinden Bitcoin isteyen WanaCrypt0r 2.0 virüsü tam olarak nedir? Bu virüsten nasıl korunuruz?
11 Nisan 2017 Salı
Fatih Projesi İletişim Numaraları
Fatih Projesi tüm okullarımızda hayata geçirilmeye tüm hızıyla devam ediyor. Yalnız en büyük sıkıntı altyapı ve Fatih Projesi kapsamında gelen ürünlerin arızalanması durumunda kimle hangi numaradan iletişime geçeceğimiz konusunda bilgimizin yetersiz olması. Bu konuda sizlere yardımcı olması için Fatih Projesi İletişim Numaralarını paylaşıyorum.
Akıllı Tahtaları Kısayol Virüsünden Koruma
Akıllı tahtaların en büyük problemlerinden birisi kesinlikle virüs bulaşması. Virüsler bir ağ aracılığıyla tüm tahtalar bulaşırsa o zaman sıkıntı daha da büyük oluyor. Akıllı tahtaları kullanırken burada yazılanları uygularsanız çok rahat edersiniz ve başınız çok ağrımaz.
9 Şubat 2017 Perşembe
EBAKOD – EBA TEK GİRİŞLİK ŞİFRE NEDİR? NASIL ALINIR?
EBA yaptığı değişiklik ile EBA girişte EBA şifresi yerine MEBBİS şifresi ile öğretmenlerin oturum açmasını sağlamıştı. Ancak öğretmenlerin her EBA girişinde öğrencilerin karşısında şifre girmesi güvenlik sorunu ortaya çıkarmıştı. EBA Geliştirmiş olduğu EBAKOD ile bu sorunu çözüme kavuşturdu.Bunun için Etkileşimli Tahta’da EBAKOD yani Tek Kullanımlık Kod özelliğini aktif hale gelmiştir.
7 Şubat 2017 Salı
Mebbis'ten Hizmet İçi Eğitimlerine Nasıl Başvuru Yapabilirim?
Milli Eğitim Bakanlığının biz öğretmenler için sunmuş olduğu bir sürü uzaktan hizmet içi eğitim bulunmaktadır. Ancak bu eğitimlere nasıl başvuru yapacağız bu konuda sıkıntılar yaşayan arkadaşlarımız bulunmaktadır. Bu sıkıntıları yaşayan arkadaşların sorunlarını çözmek için bu yazıyı hazırladım.
6 Şubat 2017 Pazartesi
Akıllı Tahta Kullanım Kuralları(Afiş)
FATİH projesi kapsamında okullara akıllı tahtalar kurulmaya devam ediyor. Ama biz bilişim öğretmenlerinin en büyük sıkıntıları öğrenci ve öğretmenlerin tahtaları kullanırken doğru ve düzgün bir şekilde kullanamamasından doğan sorunlardır.
18 Ocak 2017 Çarşamba
Klavye Tuşları
Klavye üzerindeki tuşlara baktığımızda anlamadığımız ya nasıl kullanılacağını bilmediğimiz tuşlar bulunmaktadır. Bunların nasıl kullanıldıklarını ya da ne işe yaradıklarını bilmek istemez misiniz?
Kelime İşlemci Olarak Word 2007
Kelime işlemci programlarını bilmeyen ve kullanmayanlar yoktur. En yaygın olarak kullanılan kelime işlemci ise Microsoft'u n geliştirdiği WORD programıdır. peki bu programı ne kadar etkin kullanıyoruz?
Virüsler
Bilgisayar teknolojisi geliştikçe riskler de beraberinde geliyor. Bu risklerinden biride virüslerdir. Virüsler bilgisayarımıza bulaşarak özel bilgilerimizin başkalarının ellerine geçmesine sebep olabilir yada bilgisayarımıza zarar verebilir.
Bilgisayar Kapasite Birimleri
Bilgisayar teknolojisi her geçen gün gelişmektedir. Geliştikçe de yeni terimler ortaya çıkmaktadır. Bu terimlerin neler olduğunu takip edip öğrenmek çoğu zaman zor olabiliyor.
EBA Tanıtım Sunusu
EBA son dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığının büyük çalışmalarından birisi. Fatih Projesi kapsamında öğretmenlerimizin de bu online siteyi ziyaret ederek derslerinde kullanıyorlar. İçeriği her geçen gün daha da zenginleşiyor. Ama EBA da neler var nasıl kullanırız bunların çoğunu bilmeyenler vardır elbet.
Bilgisayar Kullanırken Dikkat edilmesi Gerekenler ve Sağlık Kuralları
Bilgisayar hayatımızın her alanına girmiş durumda. Büyüklü küçüklü artık herkes bilgisayar kullanıyor. Peki bilgisayarı kullanırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bu sorunun cevabını ne kadar biliyoruz...
17 Ocak 2017 Salı
Acronis İle Etkileşimli Tahtada İmaj Alma ve Geri Yükleme Nasıl Yapılır?
Bu yazımda Acronis true image programını kullanarak etkileşimli tahtaların imajı yani yedeği nasıl alınır, gerektiğinde geri nasıl yüklenir, bunu anlatıcam. Öncelikle etkileşimli tahta dediğime bakmayın, bilgisayarlarda farklı bir durum söz konusu değil. Aynı yöntemi izleyerek bilgisayarınıza da backup, recovery işlemi yapabilirsiniz.
Silinemeyen Dosya ve Klasörleri Silme
Bazen bilgisayarımızda bulunan bir dosyayı ve haliyle dosyanın içerisinde bulunduğu klasörü silemeyiz. Silmek istediğimizde "Bu öğe bulunamadı. Öğenin konumunu doğrulayıp yeniden deneyin." yada "Bu eylemi gerçekleştirebilmek için izne gereksinimiz var." tarzı hatalarla karşılaşırız. Özellikle silinen dosyaları geri getirmek amacıyla kullanılan recovery my files programını kullandığımda karşılaştığım bu problemden nasıl kurtulabileceğimizi anlatacağım.
Kahoot İle Eğlenceli Yarışmalar ve Quizler Hazırlamak
Faz 2 kapsamında okullara etkileşimli tahtalar hızla kurulmaya devam ediyor. Bu da öğretmenleri tahtaları daha etkili kullanma noktasında yaratıcı fikirler bulmaya itiyor. Akıllı tahtadan Pdf dosyası açıp, binlerce liralık tahtaya kitap muamelesi yapmak yerine, eğlenceli uygulamalarla dersi keyifli hale getirmek ve etkileşimli bir öğrenme ortamı oluşturmak mümkün.
Acronis True İmage İle Bootable USB Oluşturma
Bu yazıda Acronis ile bootable, yani boot özellikli usb disk hazırlamayı anlatıcam.
Malzemeler: Bir adet Acronis true image. Tercihen 2016 versiyonu. Bir adet USB bellek ve bir adet bilgisayar.
Tabii konu hakkında hiç bir fikri olmayanlar da okuyabileceği için en baştan almak istiyorum. Her şey II. Dünya Savaşında Almanların Enigma adlı şifreleme cihazını icat etmesiyle başladı...
Yada o kadar geriye gitmeyip Acronis'in ne olduğuyla başlayayım.
16 Ocak 2017 Pazartesi
USB Belleğinizi Taşınabilir PC'ye Dönüştürün!
USB belleğinizi yanınızda çok rahat taşıyabileceğiniz bir PC'ye nasıl dönüştürebilirsiniz?
Laptop'unuz ne kadar hafif olursa olsun, onu yanınızda taşımak bir noktadan sonra eziyete dönüşebiliyor. İşte bu noktada USB belleğinizde taşıyabildiğiniz uygulamalar devreye giriyor. Taşınabilir uygulamalar, bilgisayardan bilgisayara geçmeyi kolaylaştırdığı kadar, makinelerinizi temiz tutmanıza da yarımcı oluyor.
Birçok uygulamanın taşınabilir sürümü bulunuyor, ancak büyük ve karmaşık yazılımları taşınabilir olarak kullanmak, pek iyi bir seçenek olmayabilir.
Laptop'unuz ne kadar hafif olursa olsun, onu yanınızda taşımak bir noktadan sonra eziyete dönüşebiliyor. İşte bu noktada USB belleğinizde taşıyabildiğiniz uygulamalar devreye giriyor. Taşınabilir uygulamalar, bilgisayardan bilgisayara geçmeyi kolaylaştırdığı kadar, makinelerinizi temiz tutmanıza da yarımcı oluyor.
Birçok uygulamanın taşınabilir sürümü bulunuyor, ancak büyük ve karmaşık yazılımları taşınabilir olarak kullanmak, pek iyi bir seçenek olmayabilir.
13 Ocak 2017 Cuma
Bilişim Kulübü Tüm Evrakları Burada!!
Bilişim Kulübüne ait aylık faaliyet raporları, yıl sonu faaliyet raporu, bilişim kulübü dosyası, bilişim kulübü yıllık planı ve kulüp öğrenci devam çizelgesini sizler için tek linkte topladım.
Ücretsiz Kütüphane Programı
Okulunuzda kütüphane varsa, oradaki kitapları düzenlemek, raflara yerleştirmek, öğrencilere verirken takibini yapmak oldukça zor olabiliyor. Tabi ki bunu bir kütüphane programı ile yapmıyorsak. Programla yapmak istediğimiz zaman ise ücretsiz ve iyi bir program bulmak oldukça zor olabiliyor.
12 Ocak 2017 Perşembe
Ücretsiz Zil Programı
Tüm okullarda ders giriş çıkışları için zil kullanıyor. Ancak iyi ve ücretsiz bir zil programı bulmak bazen pek kolay olmayabilir. Sizlerle iyi ve aynı zamanda ücretsiz bir zil programı paylaşıyorum.
E-Okul Resim Küçültme Programı
E-okulda öğrencilerin resimlerini eklerken boyut konusunda çoğu zaman sıkıntılar yaşayabilmekteyiz. Sizleri bu sıkıntıdan kurtaracak bir program paylaşıyorum sizlerle. Kullanımı çok basit.
Scratch Ders Notları
Çocuklara programlama öğretmenin kolay yollarından birisi SCRATCH programıdır. Bu programı çocuklara anlatırken programda bulunan komutların ne işe yaradığını anlattıktan sonra çalışabilmelerini sağlamak açısından hazırlanmış Scratch Ders Notları dökümanı paylaşıyorum sizlerle.
BTY Ders Kitabı
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi ile ilgili henüz bir kitap yayınlanmış değil. Bu yüzden derste işlenen konularda anlatılacak materyallerde büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.
İnternet Nasıl Çalışıyor?
İnternet o kadar hızlı bir şekilde yayılmaya başladı ki neredeyse kullanmayan hiçi kimse yoktur interneti. Peki bu hayatımızın her alanında yer alan internet nasıl çalışıyor? Bu soruyu sordunuz mu hiç kendinize.
11 Ocak 2017 Çarşamba
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motoru dediğimizde herkesin aklına google geliyor. Arama yapmayı hepimiz biliyoruz. Peki hayatımızın vazgeçilmezi olan arama motorları nasıl çalışıyor, bunu hiç merak ettiniz mi?
8 Ocak 2017 Pazar
Flash Bellek Virüslerine Kesin Çözüm
Flash belleklere bulaşan virüsler herkes için büyük bir sorun olmuştur. Bir çok yöntem denemiş olsak da bir türlü kurtulabilmiş değiliz. Ama sizlere bunun kesin çözümünün nasıl olduğunu anlatacağım.
5 Ocak 2017 Perşembe
Usb Kısayol Virüsü Temizleme
Son zamanlarda flahs belleklere ve bilgisayarlara
buluşan bu virüs canınızı çok
sıkmıştır.
Ama buna virüsün bulaşmasından artık korkmaya gerek yok. Çünkü
çözümü
aşağıdaki yazımızda mevcut.
2 Ocak 2017 Pazartesi
Akıllı Tahta Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akıllı tahtaları kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan bazılarını sizler için listeledim.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)